Kuoronjohtajan korona-exit
Keväällä 2021 julkisessa keskustelussa on puhuttanut Suomen korona-exit eli strategia koronapandemian aiheuttamien rajoitusten purkamiseksi. Moni kuoronjohtaja kaipaa kipeästi takaisin normaaliin kuoroarkeen ja ammatinharjoittamiseen, mutta mihin oikeastaan olemme palaamassa? Kukaan ei voi varmasti tietää, mutta jotenkin tulevaan voi silti valmistautua. Selvää on, että maailma on muuttunut, ja myllerrys on koskettanut myös kuorokenttää ja ammattiamme.
Jälleenrakentamista ja uutta arkea
Korona-ajan rajoitukset ovat vaikuttaneet raskaasti kulttuuri- ja tapahtuma-alaan. Monen kuoron talous on kuralla konserttitulojen tyrehdyttyä, ja tästä on seurannut kuoronjohtajille ansionmenetyksiä ja lomautuskausia. Poikkeusaika on saanut monen kuoronjohtajan tiedostamaan alan haavoittuvuuden ja saanut miettimään, onko oma selusta turvattu myös vaikeampina aikoina. Samaan aikaan kuoronjohtaja on vääntynyt kippuralle yrittäessään keksiä laulajilleen mielekästä tekemistä ja pitäessään kuorotoiminnan elossa.
“Edessä on monessa mielessä jälleenrakentamisen aika.”
On hyvä valmistautua henkisesti siihen, että kuoroissamme moni asia ei ole enää ennallaan. Osa laulajista ei välttämättä palaa koronatauolta takaisin. Parhaitenkaan organisoidusta etäharjoittelusta huolimatta kuorot eivät ehkä ole taidollisesti samassa pisteeseessä kuin koronapandemian alkaessa. Laulajien lisäksi teknistä ja taidollista ruostumista on tapahtunut luultavasti myös meillä johtajilla. Edessä on monessa mielessä jälleenrakentamisen aika.
Korona-aika jättää jälkeensä kuorojen arkeen monia uusia käytäntöjä. Etäharjoittelun mahdollistavat sovellukset saattavat tulla normaaliksi osaksi kuoron toimintaa. Pienessä flunssassa harjoituksiin osallistuminen kuunteluoppilaana on voinut olla aiemmin normaali tapa, joka tuskin tulee enää kuuloonkaan. Korona-ajan opit ja oivallukset laajentavat kuoronjohtajien työkalupakkia, ja voivat innostaa osaamisen jatkuvaan päivittämiseen myös tulevaisuudessa.
Ammatillinen turbulenssi voi parhaimmillaan aiheuttaa tärkeitä tulevaisuuspohdintoja, ja oman ammatin ajoittainen kriittinenkin tarkastelu voi olla hyväksi.
Yhteisön voimaa
Kollegoiden yhteistyö on korona-aikana lisääntynyt ilahduttavasti eri muodoissa. Suomen kuoronjohtajayhdistyksen järjestämät seminaarit, konkreettisten vinkkien ja oivallusten jakaminen sekä muutamissa kuoroissa järjestetty kuoronjohtajavaihto ovat hyviä esimerkkejä. Haastavina aikoina on todella tarvittu kollegiaalista vertaistukea. Ajatus siitä, että olemme tässä yhdessä, on vahvistunut.
“Kuinka vaikuttavia ja herkistäviä kuorokonsertteja tulemmekaan lähitulevaisuudessa kokemaan!”
Etätyöskentelyn aikana myös kuorojen sosiaalinen merkitys niin jäsenilleen kuin johtajilleen on korostunut. Omaan ammattiin tuo näkökulmaa, kun yhdessä laulaminen ja yhteyden kokemus eivät tunnu itsestään selvältä.
Kokemuksemme vaikuttavat taiteeseen jota luomme ja musiikkiin jota johdamme. Yleisön nälkä elävälle musiikille on suuri. Kuinka vaikuttavia ja herkistäviä kuorokonsertteja tulemmekaan lähitulevaisuudessa kokemaan!
Katse tulevaisuuteen
Korona-aikana monella kuoronjohtajalla on ollut aikaa rauhoittua ja keskittyä elämän muihin tärkeisiin asioihin. Turhautumisen, pettymyksen ja epävarmuuden tunteet ovat saattaneet herättää uudenlaisia ajatuksia. Ammatillinen turbulenssi voi parhaimmillaan aiheuttaa tärkeitä tulevaisuuspohdintoja, ja oman ammatin ajoittainen kriittinenkin tarkastelu voi olla hyväksi.
Epidemian jälkeen on hyvä hetki kuorojen toimintakulttuurien tarkastelulle. Kriisin selättänyt kuoro toivottavasti osaa antaa arvoa ammattitaitoiselle johtajalleen kauniiden sanojen lisäksi myös taloudellisesti.
Nyt saa taputella itseä olalle: tästäkin kaikesta ollaan jo selvitty! On lupa ottaa rauhassa aikaa omaan ammatilliseen identiteetin ja kuorojen toiminnan jälleenrakentamiseen. On hyvä muistaa, että elämme hyvin poikkeuksellista aikaa, ja jatkaa uteliasta tutkimista ja tunnustelua lempeästi, omat voimavaransa huomioiden.
Viisi vinkkiä kuoronjohtajan korona-exitiin
Ole armollinen itsellesi ja kuorolaisillesi. Pitkän, ammatillisesti haastavan ajan jälkeen on ihan ok olla vähän väsynyt, kyllästynyt tai hukassa. Vältä turhaa vertailua muihin.
Varaa aikaa instrumentin lämmittelyyn. Älä odota ihmeitä ensimmäisiltä harjoituksilta. Myös sosiaaliseen palautumiseen kannattaa antaa aikaa.
Pohdi, millaisia ajatuksia ja tunteita korona-aika on sinussa herättänyt. Mistä asioista ja ajattelumalleista voisit päästää irti, entä mitä hyvää voit ottaa mukaasi? Ota parhaat oivallukset osaksi uutta kuoroarkea.
Uskalla vaatia arvostusta työllesi ja ammattitaidollesi. Työstä saatu arvostuksen tunne on tärkeää polttoainetta jaksamiselle. Kun kuorot pääsevät taas jaloilleen, olisiko hyvä hetki ottaa puheeksi työolot, palkka-asiat tai kuoron toimintakulttuuri?
Muista, ettet ole yksin. Kollegoiden kanssa jaetut kokemukset ja vertaistuki auttavat jaksamaan kriisiaikana ja sen jälkeen.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen jäsenlehti Bulletinissa.