1. Mitä on kollektiivinen kuorosäveltäminen?
Kollektiivinen kuorosäveltäminen on kuorossa tapahtuvaa säveltämistä, jossa kannustetaan kuoron jäsenet luovaan toimintaan ja uuden musiikin tuottamiseen.
2. Kuka saa säveltää?
Kollektiivisella kuorosäveltämisellä tarjotaan musiikin luomisen mahdollisuuksia myös niille nuorille ja aikuisille musiikinharrastajille, jotka eivät ole aiemmin päässeet kokeilemaan säveltämistä ja haluavat kehittyä säveltäjinä.
3. Mitä on yhdessä säveltäminen?
Kollektiivisessa säveltämisessä valjastetaan yhteiseen käyttöön osallistujien erilaiset tiedot, taidot ja lahjakkuudet. Yhteisellä sävellysmatkalla opetellaan omien ideoiden esiintuomista, toisten kuuntelua, erilaisia työskentelytapoja sekä vastuun jakamista.
4. Miten kuorossa säveltäminen toimii?
Yhteinen luova projekti lisää yhteyttä kuorolaisten ja kuoronjohtajan kesken. Sävellysprosessin aikana tapahtuu valtavasti vaivihkaista oppimista, mikä kehittää kuorolaisten ajattelua ja itsetuntoa musiikillisina toimijoina.
5. Miten kuorosäveltämistä ohjataan?
Kuorosävellysprojektin ohjaajalla on päävastuu hyvän ilmapiirin luomisesta. Turvallisen ilmapiirin kehittymiseen tarvitaan jokaisen osallistujan panosta, mutta sitä voidaan myös tietoisesti ohjata.
6. Millainen on onnistunut sävellystuokio?
Kollektiivinen kuorosäveltäminen tapahtuu sävellystuokioissa. Tuokioiden sisältö ja tavoitteet suunnitellaan säveltäjien lähtötason ja kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.
7. Mitkä ovat kollektiivisen kuorosävellysprojektin vaiheet?
Kuorosävellysprojektiin sisältyvät seuraavat vaiheet: suunnittelu, ryhmäytyminen, tutkiminen, hahmottelu, kehittely, sovittaminen, viimeistely ja julkaisu. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin yhteinen innostus, joka toimii polttoaineena myös myöhemmin sävellysmatkan eri vaiheissa.
8. Millaisia harjoituksia luovan toiminnan tueksi?
Kollektiivisen kuorosäveltämisen ja muun luovan toiminnan tueksi on hyvä suunnitella erilaisia yhteishenkeä, turvallista ilmapiiriä, itseilmaisua ja heittäytymistä tukevia harjoituksia. Harjoituksia voidaan toteuttaa osana sävellystuokioita tai kuoron harjoituksia.
9. Mitkä ovat musiikin rakennuspalikoita?
Säveltämisen apuna kannattaa käyttää musiikin eri elementtejä: melodiaa, rytmiä, harmoniaa, muotoa, sointiväriä ja dynamiikkaa. Musiikin eri elementtien kautta säveltäjä saa mahdollisuuden tarkastella säveltämistä pienempinä rakennuspalikoina, joista kokonaisuus lopulta muotoutuu.
10. Miten sävellän laulun? Vinkkejä aloittelijalle
Säveltämiseen on niin monta reittiä kuin on säveltäjääkin – ja lauluja! Vinkkejä etenemisjärjestyksestä kuorolaulua säveltäessä. Mikä on sinulle luontaisin tapa säveltää?
Lisätietoa ja materiaaleja
Taustatietoa ja hyödyllistä materiaalia kollektiivisesta kuorosäveltämisestä kiinnostuneille.
Kollektiivisen kuorosäveltämisen projekteja
Ohjaamiani kollektiivisen kuorosäveltämisen projekteja ja kuorojen luovaa toimintaa.
Työpajat ja koulutukset
Kollektiivisen kuorosäveltämisen projektien ja luovan toiminnan ohjausta. Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous!