Kollektiivinen
kuorosäveltäminen

 
 

Opas kollektiiviseen kuorosäveltämiseen

Yhdessä tekeminen ja luova osallistuminen ovat ajassamme korostuvia arvoja. Kollektiivinen kuorosäveltäminen on voimauttava, yhteisöllinen kokemus, jossa kaikki osallistujat pääsevät luomaan ja ilmaisemaan itseään turvallisessa ympäristössä. Yhteisöllisellä säveltämisellä tarjotaan musiikin luomisen mahdollisuuksia myös esimerkiksi niille aikuisille musiikinharrastajille, jotka eivät ole aiemmin päässeet kokeilemaan musiikillista keksintää ja kokevat säveltämisen itselleen vieraaksi.

Kollektiivinen kuorosäveltäminen voi toimia rohkaisevana ja innostavana matkana oman äänen etsimiseen ja sen rohkeasti kuuluviin tuomiseen. Säveltäminen ei ole jotain sellaista, mitä ainoastaan armoitetut nerot voivat tehdä. Säveltäminen kuuluu itseilmaisun ja taiteen tekemisen muotona kaikille, jotka siihen kokevat kiinnostusta ja uskallusta tarttua.

Säveltäminen kuuluu itseilmaisun ja kommunikoinnin muotona kaikille, jotka siihen kokevat kiinnostusta ja uskallusta tarttua.

Opas kollektiiviseen kuorosäveltämiseen sisältää tietoa kollektiivisesta kuorosäveltämisestä ja käytännönläheisiä vinkkejä säveltämisen tutkimusmatkaa varten. Helposti lähestyttävä materiaali on suunnattu yhteisöllisestä säveltämisestä ja luovasta työskentelystä kiinnostuneille musiikin ammattilaisille ja harrastajille.

Kollektiivinen kuorosäveltäminen on yhteinen oppimatka niin osallistujille kuin sävellysprosessia ohjaavalle. Lopulta kyse on rohkeasta heittäytymisestä kohti uutta ja tuntematonta. Tärkeintä on innostus lähteä uteliaana matkaan!

 

Oma polkuni säveltämisen pariin

Olen Sabrina Ljungberg, kuoronjohtaja, säveltäjä ja musiikin maisteri. Olen kehitellyt kollektiviisen kuorosäveltämisen konseptia intensiivisesti vuodesta 2017 laulukollektiivini Sabrina ja Saarten tyttäret kanssa. Lisäksi olen ohjannut luovia ryhmiä ja säveltämistä muun muassa Filiannalle ja Savolaisen Osakunnan Laulajille, Vaskivuoren lukion kamarikuorolaisille ja eri lukioiden musiikinopiskelijoille.

Säveltämisen pariin minut on johtanut rakkaus kuoromusiikkiin, uuden luomiseen sekä äänen ja sanan soivaan liittoon. Sävellyksen polulla minua ovat opastaneet Lahden konservatoriossa Inkeri Jaakkola ja Lahden Ammattikorkeakoulussa Maikki Autio ja Pekka Miettinen, joiden kannustus ja palaute vaikuttivat ensimmäisten omien sävellysten syntymiseen. Opinnäytetyöni Lahden Ammattikorkeakouluun käsitteli laulusarjan säveltämistä naiskuorolle. Sittemmin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskellessani sain tutustua sävellyttämiseen musiikkikasvatuksen näkökulmasta.

Yhdessä säveltämisen myötä musiikki saa omakohtaisia ja uniikkeja kerroksia. Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

Sabrina ja Saarten tytärten Ainon tarina on esimerkki kollektiviisesta kuorosäveltämisestä.

Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

 

Säveltäminen on tarjonnut itselleni tavan käsitellä tunteitani ja ilmaista itseäni. Muistan edelleen ensimmäisen kerran, kun sain kuulla oman kuorosävellykseni muiden laulamana. Tuolloin ymmärsin, ettei säveltäminen ole lopulta sudokun ratkaisemista tai kuvan piirtämistä ihmeellisempää. Toki säveltäjän taidot kehittyvät yrityksen ja erehdyksen myötä, tietojen ja taitojen kertyessä, oman tyylin kehittyessä.

On edelleen vaikeaa käsittää, miten sisältäni kumpuava musiikki voi puhutella sen esittäjää tai kuulijaa. Silti tärkein oivallus itselleni tuolloin oli, että säveltäminen ja säveltäjänä kehittyminen voi olla mahdollista kenelle tahansa. On tuntunut merkitykselliseltä ja tärkeältä jakaa tätä kokemusta yhdessä omien kuorolaisteni kanssa. Kollektiivisessa sävellysprojektissa itselleni voimauttavinta on ollut yhdessä innostuminen, tekemisen kautta oppiminen, toistemme kannustaminen sekä samaan aikaan oman ja yhteisen musiikin syntyminen. Keskeistä on prosessi: etsiminen ja löytäminen. Ohjatessani muita olen itse oppinut vähintään yhtä paljon.

Kaikki tämä on johdattanut minut kehittämään kollektiivisen kuorosäveltämisen metodia, ja nyt haluan jakaa sen myös sinun kanssasi.

 
 

Kollektiivisen kuorosäveltämisen konseptointihanke (2021) on toteutettu AVEKin CreaDemo -tuella.